Blog

Mit lehet tenni a vizes, penészes falak ellen?

2021.08.02 13:01
Mit lehet tenni a vizes, penészes falak ellen?

Azonnal a közepébe vágunk, mert ez az a téma, ahol nem szabad finomkodni: ha vizes, penészes az otthonod fala, akkor azonnal tenned kell ellene, mert nem csak ronda, hanem egészségtelen is. Nem biztos, hogy nagy a baj, de a penészölő sprénél biztosan többre lesz szükség.

Mitől penészes, vizes a fal?

Ennek számtalan oka lehet a fal ugyanis úgy működik, mint egy szivacs. Ha rossz a szigetelés, ha hőhíd van a házban, egyszerűen akaratlanul is magába szívja a vizet, vizesedni kezd. Ez egy jó darabig nem észrevehető, idővel azonban feketedik, leválik a vakolat, megjelenik a penész és rendkívüli mértékben megnőhet az adott szobában a páratartalom, ami a penésszel együtt káros az egészségre, okot adhat az aggodalomra. A vizes, penészes falat mindenképpen komolyan kell venni. De mit tehetsz ellene?

Házi megoldások a penészes, vizes falra

Rendkívül leleményesek, egyben kétségbeesettek is tudunk lenni akkor, amikor észrevesszük a gondot. Láttunk már olyat, aki úgy vélte, hogy ha a penészfolt elé szekrényt tol és az nem látszik, akkor el is tűnt a gond. Mások- a különböző barkácsáruházakban kapható - néhány száz forintos penész és gombaölőt spriccelnek a falra és időről időre megtisztítják. Amikor a páratartalom az egekbe szökik és már már lehetetlen a szobában tartózkodni, mert olyan, mint egy dzsungel, levegőt alig kapni, akkor jönnek a különböző légszárítók és párátlanítók, amelyek kivonják a levegőből a vizet. De nem a falból. Minden, amit itt leírtunk működik, de csak átmeneti megoldás. 
Mi tehát a jó megoldás?

Megnyugtató megoldások a penészes, vizes falra

Az, hogy megszüntetjük a problémát. Ami néha sokkal kisebb, mint gondoljuk, hiszen akár az is okozhatja, hogy ablakot (vagy ajtót) cseréltünk és „túl jó lett” a szigetelés, megváltozott az otthonod mikroklímája, vagy akár az is, hogy alacsonyabb a fal hőmérséklete és hőhíd keletkezett. Vagy éppen a rossz hőszigetelés is okozhatja (Sőt akár olyan „banális ok miatt is lehet, mert elcsúszott a falban egy vízvezeték cső, évek óta kicsit engedi a vizet és a mostanra lett észrevehető a gond).

Szerencsére minden problémára van megoldás. A falban elcsúszott csöveket újra lehet kötni. Ha túl jó a szigetelés (például egy ablakcsere után) és kibillent a mikroklíma akkor akkor érdemes sokat szellőztetni, és reménykedni, hogy megszűnik (ha nem, akkor megoldást kell rá találni), de megpróbálhatjuk szakember segítségével kiszárítani a falat.

Előfordulhat, hogy az ok a nem megfelelő lábazati, vagy homlokzati szigetelés (kifejezetten igaz ez a régebben épült házakra) ezért lehet, hogy utólagos szigetelésre van szükség: érdemes egy szakembert kihívni.

Ne játssz az egészségeddel!

Soha nem szabad tehát legyinteni a vizes, a penészes, gombás falakra, mert rendkívüli egészségügyi kockázatokat jelentenek. A folyamatosan magas páratartalom nehézlégzést és diszkomfortérzetet okozhat, a gomba és a penészspórák pedig számtalan légúti megbetegedés (például az asztma) kiváltó okai.

Kizárólag a teljesen száraz fal az egészséges, tilos kompromisszumokat hozni: ha azt látjuk, hogy vizesedik, penészesedik a falunk azonnal szakértő megoldásra van szükség.