Blog

Minden, amit az EPS és XPS hungarocellről tudni érdemes

2021.07.21 13:01
Minden, amit az EPS és XPS hungarocellről tudni érdemes

A hungarocell ma a piacon kapható legkedvezőbb árú szigetelőanyag. Meg kell különböztetnünk belőle lábazati szigetelőanyagot és homlokzatit, mert a kettő különböző hungarocellnek más és más tulajdonságai vannak. Ismerd meg őket!

EPS, XPS hungarocell

Ha a szárazépítészeti fogalmakhoz ragaszkodunk, akkor nem létezik olyan, hogy EPS és XPS hungarocell hiszen a hungarocell önmaga expandált polisztirol lapot jelent. Számtalan előnye van annak, hogy EPS és XPS lapokat használj hőszigetelésre. Íme, megírunk mindent, amit tudni kell róla.

Az EPS (hungarocell)

Az EPS hungarocell kitűnő választás akkor, ha az otthonod hőszigetelésében gondolkodsz. Az EPS (amit te egyszerűen csak hungarocellnek) hívsz egy cellás szerkezetű kemény hab. Ezt látod is, ha eltöröd, elvágod. A gyártása során kiégetik belőle a pentánt így rengeteg aprócska luk keletkezik benne, részben ennek is köszönheti a lenyűgöző hőszigetelő képességeit. Mostanában készül belőle grafitos változat is, ezt hívjuk „grafitos hőszigetelésnek”.

Az EPS (hungarocell) előnyei

A legnagyobb előnye, hogy kiváló hőszigetelő anyag mert a benne levő apró légbuborékok miatt a bezárt levegő nem távozik ki a cellákból. Táblákban kapható, könnyű méretre vágni, ragasztjuk a házad falára + dübellel is odafogatjuk. Rendkívül ellenálló a mechanikai igénybevétellel szemben: nem zsugorodik, időjárásálló, nem törik, nem nyomódik össze (ezért is használják gyakran lépésálló anyagként a padló alá).

Az EPS előnye az is, hogy alaktartó. Már a gyártás során felveszi azt a méretet, amelyet aztán akár évtizedekig megtart.
Emellett rendkívül ellenáll a hőmérséklet változásának: 100 fok különbség esetén (ami azt feltételezi, hogy télen -50, nyáron pedig +50 fok van ott ahol laksz) is mindössze 2-3 millimétert fog változni, ez pedig elhanyagolható. Kimagasló a hőállósága: + 80 fokig nem romlik a terhelhetősége, emellett E tűzvédelmi osztályba tartozik, ami azt jeleneti, hogy nehezen éghető. Élettartama tulajdonképpen a végtelen, a legtöbb, ami történik vele az, hogy a nap és a fény hatására a fehér esetleg megsárgulhat évek alatt. Jó hír az is, hogy környezetbarát és semmiféle káros hatása sincsen. Bátran szigetelheted tehát vele a házad homlokzatát, egy kitűnő választás.

Az XPS (hungarocell)

Az XPS polisztirolt „zártcellás” polisztirolnak is hívják. Felhasználási területe főként a lábazati szigetelés a kerítés szigetelés, padló és lapostető, azaz minden olyan hely, ahol előfordulhat víz, vizesedés, nedvesség. Az előnye éppen ez: még a legnedvesebb körülmények közt (ilyen lehet az eső) is minimális a vízfelvétele, ezért a kiváló hőszigetelő képessége akkor sem romlik, ha víz éri. Az anyagszerkezete hasonlít az EPS-re: rendkívül nagy nyomószilárdság jellemzi (még vasúti talpfák alá is használják) majdnem tökéletesen alaktartó és az időnek, az időjárási körülményeknek is ellenáll. Kétségtelen, hogy néhány éve még voltak vastagságbeli korlátok mára azonban akár már 30-40 centi vastagságban is gyárthatóak.

Könnyen megkülönböztethetők az EPS lapoktól, mert a gyártók általában valamilyen színűre színezik: gyakori, hogy rózsaszínű (de ez a vakolás után nem látszik majd)

Ha építkezel, vagy felújítasz és energiát szeretnél megtakarítani (illetve meg akarsz felelni az energetikai követelményeknek) akkor az ESP és az XPS polisztirol (vagy hungarocell) kitűnő választás lehet számodra. Ismerd meg ezeket a termékeket, szerezd meg a kínálatunkból!