Blog

Ezért fontos a hőszigetelés

2021.09.27 13:01
Ezért fontos a hőszigetelés

Néhány ezer évvel ezelőtt az ősember olyan barlangokat keresett, ahol el tudott bújni a hideg elől. Aztán rájött, hogy ha a bejárathoz „ajtót” tesz - például egy bőrből - akkor könnyebben bent tudja tartani a meleget. Aztán építkezett, építkezünk, és egyre kifinomultabb technikáink lettek arra, hogyan szigeteljük az otthonunkat. De miért érdemes szigetelni? Miért fontos?

A ház ruhája

A hőszigetelés tulajdonképpen a házad ruhája. Nem csak arra való, hogy melegen tartsa, hanem védi is és öltözteti is és számos előnyös tulajdonsággal is jár. Bár tudjuk, hogy napjainkban már szinte senki nem épít olyan házat, amin nincsen külső vagy belső szigetelés (kivétel ez alól talán néhány Ytong hívő, aki úgy dönt, hogy nincs szüksége további hőszigetelésre) ettől függetlenül összegyűjtöttünk néhány érvet a hőszigetelés mellett.

Alacsonyabb rezsi / fenntartási költségek

Nem kifejezetten szeretjük a „rezsi” szót, de az tény, hogy egy megfelelően szigetelt ház / otthon fűtés és nyáron a hűtésköltsége alacsonyabb, mint egy azonos alapterületű nem szigetelt. Fontos egyébként megjegyezni, hogy a kiadásokat egész évben csökkenti a hőszigetelés, hiszen nyáron kint tartja a meleget télen pedig bent.

Értékállóbb és értékesebb az ingatlan

A megfelelő szigeteléssel ellátott ingatlan értéke mindig magasabb, mint a szigeteletlené és soha nem szigetelőanyagnyi az árkülönbség. Tehát, ha van kettő otthon, mindkettő ugyanakkora és ugyanakkor épült, csak az egyik szigetelt a másik szigeteletlen, akkor a szigetelt legalább 10-15%-kal többet ér ingatlanszakértők szerint.

Kellemes a klíma

A legnagyobb hőveszteség mindig a falakon és az ablakokon távozik (és a tetőn). Ha a falak hőszigetelése megoldott és olyan ablakokat építesz be (vagy modernre cseréled) akkor a tetőszigetelés marad hátra és az otthonod komfortosabb, melegebb hatású is lesz, amellett, hogy modern.

Nincs hőhíd és vizes falak

Ha megfelelően van szigetelve a házad akkor valószínűleg nem alakul ki hőhíd benne és ha a lábazati szigetelés is rendben van akkor a falak vizesedésétől, penésztől és a gombáktól sem kell tartanod.

Akár utólag is megéri!

Előfordulhat, hogy mégis olyan házat veszel, vagy régen úgy épült, hogy nincs vagy nem volt rajta hőszigetelés, de ez nem gond. Utólag is elvégezhető és hosszú távon megéri, hiszen jelentősen csökkenhetnek a költségeid.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy az EPS és az XPS hőszigetelés egy életre szóló döntés, nem kétséges, hogy a hőszigetelés fontos.