Blog

Ezek a gipszkarton fal előnyei

2021.07.27 13:01
Ezek a gipszkarton fal előnyei

Ami nemrég még elképzelhetetlennek tűnt az mára valósággá vált. Építkezéskor és felújításkor a hagyományos tégla, vagy Ytong fal helyett egyre többen választják a gipszkartont. De miért jó választás, melyek a gipszkarton előnyei, miért érdemes e mellett a technológia mellett dönteni?

Változó trendek, előnyben a gipszkarton

Szakemberek egyetértenek abban, hogy a tégla és az Ytong kiváltása szükségszerű volt, és az elterjedéséhez nagyban hozzájárult az is, hogy az „új generáció” rengeteg régi – például Kádár kocka házat – újragondolt, felújított. Ezek a házak annak idején kalákában épültek, a szakemberhiány meglátszik rajtuk, ezért óvatosan felújítandók.
A már évtizedek óta álló belső falakat például nem lehet kedvünkre odébb rakni és téglával építeni újra, hiszen a tégla, az Ytong megfelelő betonalapot vagy utólag beépített vasbeton gerendát igényel. Ez pedig hatalmas felfordulással és rengeteg extra munkával, kiadással jár, ha egyáltalán végrehajtható. Ennél sokkal egyszerűbb, biztonságosabb és jobb az, ha a téglafal helyett gipszkarton falat építünk: ahhoz nem szükséges alap, vasgerenda, gyors és tiszta munka. De van még több másik előnye is a gipszkarton falnak, összegyűjtöttük.

A gipszkarton költséghatékony

A téglánál és az Ytongnál is sokkal kevesebbe kerül egy gipszkarton fal. Ha magát a gipszkartont, a hozzá szükséges különböző profilokat és az egyéb szükséges anyagok árát összeadjuk, akkor is a legköltséghatékonyabb megoldás a gipszkartonozás, sőt, ha van némi kézügyességed, néhány eszközöd és affinitásod akkor akár te magad is megépítheted. Ezzel pedig a munkabért / vállalkozó díját is meg tudod spórolni.

Rendkívül gyors és tiszta megoldás

Ha fontos a gyorsaság és a tisztaság, akkor érdemes gipszkarton falat választani mert kevés lesz a hulladék, nem porol, nem igényel különösebb „felfordulást” és miután elkészült nem kell napokat, heteket várni a száradással, hanem szinte azonnal tapétázható vagy festhető.

Ha nem vagy ezermester imádni fogod

Biztosan hallottad már azt a vicces, de azért nyomokban igazságot tartalmazó közmondást, hogy a téglafalban nincs egyenes és vízszintes. Nos a gipszkarton fal esetében minden egyenes, minden vízszintes és sík. Előrelátó választás akkor is, ha nem vagy ezermester, nincs ütvefúród és néhány extra szerszámod, ha könnyen szeretnél majd egy képet a falra rakni, mert egy apró szöggel is meg tudod majd oldani.

Egyszerű a kábelezés és lehetőséget ad az újragondolásra

Ha szeretnél egy új vezetéket vagy kábelt, bekötni egy új eszközt, vagy „okosítani” az otthonodat, az egy tégla vagy Ytong fal esetében rendkívül nehézkes: véséssel jár, hangos, porol, sokáig tart, több szakember összehangolt munkája szükséges hozzá, és nehéz utólag visszaállítani az eredeti állapotot. A gipszkarton falat kivágod, elhelyezed benne a vezetékeket zaj nélkül pillanatok alatt. És már készen is vagy.

Jó hang és hőszigetelő

Kétségtelen tény, hogy a tégla és az Ytong faltól elmaradnak az értékei, de van arra megoldás, hogy kitűnő hő- és hangszigetelő legyen elég csak üveggyapotot használni.

A hátrányai

Van néhány kompromisszum, amit elvár a gipszkarton falad. Alapvetően nem túl jó hangszigetelő, de amint írtuk javíthatsz rajta. Azt is felróják neki, hogy nem vízálló, de megoldható, hogy azzá váljon.
Emellett tény, hogy sérülékenyebb, kevésbé hőtartó mint a téglafal és nem lehet tartófal sem gipszkartonból, de ha ezeket a hibáit el tudod neki nézni akkor tökéletes megoldás az otthonodba.